Nu har vi utökat vårt PDF-bibliotek med Lillemor Holmlunds Språkruta ”DIKKA LIBRAN”

Alla våra PDF-böcker är gratis att läsa och skriva ut. Det man inte får göra är att ta dem till ett tryckeri och trycka nya böcker i syfte att sälja dem eller på annat sätt tjäna pengar på dem.

PDF: Lillemors språkruta – DICKA LIBRAN

DIKKA LIBRAN ska ses som ett bidrag till den revitaliseringsprocess som behövs för att bevara språket och i inledningen av boken kan man läsa att:

Svensk Romani, Resanderomani, Rotepa eller Skandinavisk Romani kärt barn har många namn så även vårt språk. Den här boken är skapad av Lillemor för att kunna föra vidare vårt språk – rotepa, resanderomani på det sätt som hon blev lärd som barn. Det började med att hon gjorde bilder och ord till sina barnbarn för att de skulle kunna lära sig språket. Rotepa eller resanderomani är ett rikt språk med många ordvariationer, och språket kan variera mycket utifrån var du bor. Det är numera få personer som talar det till vardags. Risken är därför stor att det kommer att försvinna.

Romani, romanès eller romani chib är ett samlingsnamn för de olika dialekter och varieteter av språk som romanifolken talar. Språket har, liksom alla språk, förändrats och utvecklats över tid. Resandefolket har funnits i Sverige och Norden sedan 1500- talet och självklart har språket påverkats av det. Precism som svenskan har adopterat ord från romani. Det har påverkats av och påverkat de språk som talats på de platser man har befunnit sig. Språkhistorisk forskning har visat att språkets rötter finns i Indien, men det finns många inslag av ord och grammatik från till exempel grekiska, rumänska, persiska och slaviska språk

Det finns inga skrivregler för rotepa eller resanderomani eftersom det till största delen varit ett muntligt språk. Det innebär att ingen stavning är fel och Lillemor försöker stava orden utifrån hur de låter för att det ska vara lätttare att lära sig dem.

Lillemor Holmlund är också en poet som skriver poesi om vardagshändelser och berättelser om tomtar och oknytt något vi kommer uppmärksamma med en annan bok, vid ett senare tillfälle.

PDF- boken ges ut i ett samarbete mellan förlag DIKKO, magasin DIKKO och föreningen RUNG.

Här kan du läsa mer om vårt förlag

Har du frågor eller vill ha kontakt med förlaget skriv till forlag@dikko.nu

Följ Förlag DIKKO Facebooksida så får du snabbt de senaste uppdateringarna.

Att publicera böcker, skapa gratis PDF-böcker, ta fram utställningar eller spel kostar pengar därför använder förlaget sig av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet.
Förlag DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS

Redaktionen förlag DIKKO
forlag@dikko.nu