Skellefteå kommun stöttar Resandefolkets dag den 29 september

Varför firar vi den 29 september?

Resandefolket dag firas för att uppmärksamma det datum och den grupp i minoriteten romer som var de som etablerade sig i Norden först. De anlände enligt Stockholm stads tänkebok den 29 september 1512 och är den första notering som finns om att det anlände ”tatare” till landet. Det är för över 500 år sedan och idag kallas den gruppen för Resandefolket, resanderomer, resande eller dinglare. Resandefolkets dag konkurrerar inte på något sätt med den 8 april som är den internationella dagen när alla Romanifolken världen över firar sin dag.

Minoriteten romer består av fem grupper:

  • resandefolket
  • svenska romer
  • finska romer
  • utomnordiska romer
  • nyanlända romer

– Det fantastiskt att vi har blivit så många som samarbetar och skapar en dag för Resandefolket och firar vår över 500- åriga närvaro i Sverige. Vi kommer vara överallt i Sara Kulturhus, det här vill ingen missa! för det kommer bli en dag fylld med glädje, musik och mänskliga möten, menar Britt-Inger Hedström Lundqvist.

Ett fullständigt program kommer lite närmare i tid, men så här långt vet vi att:

  • Det blir det sagoläsning av Linda Lundqvist och Sonny Carlsson i biblioteket i Sara Kulturhus.
    De ska läsa Sagan om Valentin på svenska och romani.
  • Det blir föreläsning med Britt-Inger Hedström Lundqvist om Resandefolket och minoriteten romer blandat med musik av Sonny Carlsson.
  • Det kommer gå att se utställning Samtida och dåtida Resandekonstnärer och hantverkare.

OCH SOM FÖR ATT FULLÄNDA DAGEN:

Tscandala/Tattaren med och av Lindy Larsson som tillsammans med Bon Bon Band kommer ge oss den oförglömliga föreställningen.

Missa inte detta!!!!!!

Följ Förlag DIKKO Facebooksida så får du snabbt de senaste uppdateringarna.

Arrangemanget som kommer bli en dag med sagoläsning, föreläsning, utställning och musikal i Sara Kulturhus. Dagen är ett samarbete mellan RUNG, Sensus, DIKKO, stadsbiblioteket, Västerbottensteatern och Skellefteå kommun.

Att publicera böcker, skapa gratis PDF-böcker, ta fram utställningar eller spel kostar pengar därför använder förlaget sig av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet.
Förlag DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS

Redaktionen förlag DIKKO
forlag@dikko.nu