Alla har rätt att se sig själva och sin familj i böcker, vilket framhäver mångfald och berikar världen. Banned Books Week firar friheten att berätta alla historier och ökar toleransen och respekten för mänskliga rättigheter. Böcker förbjuds ofta på grund av hbtqi-teman, och vissa länder censurerar böcker kraftigt medan andra tillåter vem som helst att anmäla en bok, och det finns föräldrar som vill skydda sina barn från vissa ämnen.
Alla barn och vuxna har rätt att få sin familj och sig själva speglad i böcker. Att lyfta och visa alla är olika som familjer och som individer är viktigt. Men det visar också på den variation och mångfald och som finns och som berikar världen. I Sverige finns det mer än 1 miljon olika familjer!
Just nu pågår BANNED BOOKS WEEK – som ett sätt att uppmärksamma det FRIA ORDET där alla berättelser har rätt att berättas och allas rätt att får läsa berättelserna. Boken är ett oslagbart och kanske ett av de främsta och bästa sätten att sprida berättelser, tankar och idéer och därmed öka toleransen och respekten för mänskliga rättigheter. Om en bok förbjuds, förbjuds också de tankar och idéer som boken förmedlar.
En av anledningarna till att böcker blir förbjudna runt om i världen kan vara att de har ett hbtqi-tema. I Ryssland finns det till exempel lagar som förbjuder böcker som innehåller någon form av hbtqi. I Sverige censureras inte böcker så ofta utan det är sällsynt att en bok censureras. Men i andra länder så som till exempel USA kan vem som helst anmäla en bok. Och ofta är det föräldrar som menar att deras barn ska skyddas från vissa böcker i sin skolmiljö.
Snart ger förlag DIKKO ut boken Queer Roma i Norden, som är ett Nordiskt samarbetsprojekt