Romanifolken är nationella minoriteter i både Norge och Sverige. Boken vill undersöka hur ungdomar uppfattar den minoritetsstress och antiziganism som de utsätts för i sin vardag. »Romanifolkens ungdomar skriver om antiziganism» syftar till att låta unga komma till tals och fundera kring de frågor och fördomar som finns i deras vardag både när det kommer till den öppna antiziganismen och den mikro-rasism som de utsätts för via fördomar och det outtalade.
Är du under 30 år och är du intresserad av att vara med och skriva i boken? Hör av dig till forlag@dikko.nu
Erfarenheten talar för att det är viktigt att sätta ord på den rasism de utsätts i sin vardag. Det kan både bekräfta och stärka ungdomarna. Det kan även hjälpa andra ungdomar att kunna läsa om något som de själva är utsatta för, eller döljer för att slippa bli utsatta för. Boken handlar om att synliggöra och stärka ungdomar från romanifolken och uppmuntra dem att sätta ord på sin vardag, och få verktyg att hantera eller stå upp mot antiziganism.
Romanifolken är förmodligen några av de grupper som står inför de största utmaningarna i Norden. Det finns lite eller ingen forskning kring dessa ungdomars vardag och därför känns det viktigt att undersöka detta. I boken kommer även, förutom ungdomarna, forskare skriva och förklara sin syn på antiziganism och den minoritetsstress ungdomarna utsätts för.
Antiziganism bygger på fördomar mot romanifolken som grupp och kan komma till uttryck genom fientliga handlingar eller åsikter mot dessa som grupp, vilket kränker principen om alla människors lika värde och rättigheter. Utredningar visar bland annat att romanifolken fortfarande har sämre tillgång till utbildning, att de diskrimineras på arbetsmarknaden samt att de upplever att hälso- och sjukvården saknar kunskap om deras historia, kultur och situation.
De ungdomarna som kommer dela med sig av sin erfarenhet tillhöra romanifolken i Norge och Sverige. De kommet uttrycka hur de uppfattar antiziganism och minoritetsstress i sin vardag. Att skriva om det kan hjälpa ungdomar som ofta letar efter sin identitet och känsla av att tillhöra och att hitta hem. Ungdomarnas berättelser tillsammans med de forskare som skriver i publikationen, kommer skapa ett underlag för att hjälpa andra ungdomar och kanske även på sikt förändra synen på romanifolken. Framför allt kommer det ge ungdomarna en bok att identifiera sig med och känna igen sig i. Det ges idag inget specifikt stöd, i något av de nordiska länderna, till denna grupp av ungdomar.
Det finns flera likheter och olikheter mellan Norge och Sverige, en likhet är bland annat den starka assimileringspolitiken och dess effekter som trauman mellan generationerna, förlust av språk och identitet, samt osynlighet. Den nordiska välfärdsmodellen bidrar till att romanifolken i Norden inte lika ofta upplever den absoluta fattigdom som dominerar i till exempel Rumänien och Bulgarien. Samtidigt är romanifolken i Norden mycket mer heterogen än i många andra länder, både på grund en segregering inom de olika grupperna, och på grund av romanifolken som flytt till eller invandrat till de nordiska länderna under de senaste 30 åren.
Utifrån det gemensamma förflutna är det intressant att se hur likheter och olikheter ser ut för ungdomsgruppen i de båda länderna idag.
Boken kommer handla om:
Den diskriminering, förtryck och förakt som många från romanifolken vittnar om som en del av vardagen. Många från romanifolk har bittra erfarenheter och har utsatts för kränkningar och förföljelse i Sverige såväl som i Norge. Men också det som är bra och positivt med att tillhöra en minoritet.
Genom boken kan romanifolkens ungdomar en känsla av igenkänning och stöd för att orka med det tryck som de utsätts för både inifrån grupperna och från samhället. Att tillhöra en minoritet innebär många dubbla känslor, bland annat av stolthet och en känsla av att man inte vill berätta om vem man är av rädsla för hur man ska bli bemött. Det finns också ett dubbelt sätt från samhället att agera mot romanifolkens ungdomar, genom att man klappar dem på huvudet och berömmer dem över självklara saker till att man ser dem som exotiska personer eller med förakt.
Boken riktar sig till:
Boken riktar sig i första hand till romanifolkens ungdomar under 30 år och till forskare inom området antiziganism och romska studier. Den sekundära gruppen som mycket väl kan vara den viktigaste är politiker, skola och samhället.
Syfte:
Syftet med boken är att underlätta för romanifolkens ungdomar att dela med sig av erfarenheter kring att vara ung, att tillhöra en minoritet, andras bemötande, de utmaningar som finns och deras lösningar på att hantera det utanförskap som de utsätts för. Genom att sätta ord på den situation de befinner sig kan det också ske en förändring.
Boken hoppas på att ge romanifolkens ungdomar en röst och det är först efter att boken kommer ut som vi kommer veta vilken betydelse den kommer att ha och vilken skillnad den kommer göra för ungdomarna.
Det kan också bli en bok som kommer att vara viktig för politiker och andra som arbetar med minoriteter på olika sätt. I vilket fall som helst kommer boken skapa insyn hos en grupp ungdomar som samhället vet väldigt lite om.
Är du under 30 år och är du intresserad av att vara med och skriva i boken? Hör av dig till forlag@dikko.nu
Samverkanspartners:
Förlag DIKKO, Sverige
Föreningen RUNG, Sverige
Magasin DIKKO, Norge
Ressurssenter for romer, Norge
Lämna ett svar