
Våren är i full gång, det är våryra och fest i luften för nu ska vi fira Valborgs och 1 maj. I gläntan har snön förtvinat, det luktar jord från myllan, löven spricker fram i träden och den spirande grönskan börjar ta fart. Tanken på att ligga i hängmattan, läsa en god bok, insupa alla ljuvliga sommardofter och bli biten av myggen och irritera sig på flugorna hägrar där framme.
Varför firas 1 maj
- 1 maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag och den har firats sedan 1890. Initiativet till den första demonstrationen togs av Andra internationalen, som då krävde åtta timmars arbetsdag. 1 maj har också kommit att firas till åminnelse av Haymarketmassakern 1886.
- 1 maj firas runt om i världen av olika vänsterorganisationer, partier och fackföreningar med demonstrationer och möten. Det har funnits ett varierande utbud av orsaker till vad det demonstreras mot. I skuggan av kalla kriget handlade det mycket om förbud mot atomvapen, även om alla inte var emot. Under 50-talet demonstrerades det för allmän tjänstepension, vilken röstades igenom 1959 och genomfördes året därpå.
- 1 maj blev en allmän helgdag 1939. Året efter det ställdes demonstrationerna in efter tyskarnas ockupation av Norge och Danmark. I stället genomfördes ett medborgartåg över partigränserna.
Romer på 1 maj
Katarina Taikon och hennes syster Rosa, demonstrerade på första maj för att alla svenskar – det vill säga även andra Romer – skulle få samma rätt. Deras krav om rätten till bostad och rätten till skolgång för Romerna fick stor uppmärksamhet, men det dröjde långt in på 1960-talet innan det blev verklighet.
Budskapen i en 1 maj- demonstration speglar ofta dagsaktuella frågor och i år är oron i Europa och USA en viktig sak att demonstrera om. Vad tycker vi om Trumps styre, hur ser vi på fredssamtalen och Rysslands invasion av Ukraina är sådana ämnen. Sen har vi den Romska frågan inom EU där underrepresentationen av romer är uppenbar, hur ska vi komma till rätta med den. För att inte tala om att Romers flykt från Ukraina fortfarande är en aktuell fråga som borde uppmärksammas mer och där kan vi från minoriteten romer visa vår solidaritet med Ukrainas Romer. Kanske borde behandlingen av våra EU-medborgare som tigger i våra städer även få vår solidaritet så här på 1 maj. Det finns många frågor att tycka till om, om man vill.
Tradition och demonstration
Att fira första maj är en gammal kär tradition som startade för långt innan det blev arbetarrörelsens dag. Under medeltiden var 1 maj en helgdag som firades till minne av två av Jesus apostlar, Jakob och Filippos. På 1400-talet, firade man dagen som en helgondag, tillägnad Sankta Valborg. I många byar runt om i landet var det fest 1 maj i och enligt bondepraktikan var det första dagen på sommaren. Det var också nu de så kallade ”kosläppen” skedde, en populär tilldragelse även nu i vår samtid.
Numer är 1 maj mest känd som demonstrationernas dag. Det är då man tågar gatorna fram med flaggor och banderoller ropandes slagord. Demonstrationerna har ofta handlat om försök att få igenom förändringar på arbetsmarknaden. Kravet på åtta timmars arbetsdag var till exempel en viktig fråga, semester var en annan. Men också frågor om jämlikhet och solidaritet har funnits med genom åren och finns fortfarande med på agendan.
Alla partier demonstrerar numer
Det kan tyckas lite märkligt att alla partier, även de mer högerpopulistiska partierna finns med på 1 maj. Tiderna förändras, moderaterna kallar sig idag för ett arbetarparti, och vi har idag ett nationalistiskt, socialkonservativt och högerpopulistiskt politiskt parti som är med och styr vårt land och som också kommer hålla tal på 1 maj. Eller så är det inte märkligt utan det är så utveckling ser ut i ett land som sätter yttrandefrihetsfanan högt. Men icke desto mindre viktigt är att vi faktiskt visar var vi står. Så ut med er alla arbetare, oavsett partitillhörighet, och upp till kamp för att skapa det samhälle vi vill ha med jämlikhet och solidaritet.
När ni sen kommer hem kan ni alltid slappna av och läsa en god bok, kanske en från förlag DIKKOs PDF-bibliotek.
Har du frågor eller vill ha kontakt med förlaget skriv till forlag@dikko
Att publicera böcker, skapa gratis PDF-böcker, ta fram utställningar eller spel kostar pengar därför använder förlaget sig av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet.
Förlag DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS
Redaktionen förlag DIKKO
forlag@dikko.nu
Lämna ett svar