Tankar om framtiden – Suss Mårtensson

»Hästintresset som jag hade odlat som liten växte sig starkare ju äldre jag blev. Det började med att jag fick en häst som stod hemma hos mina farföräldrar.«

Suss Mårtensson
född 1969

Jag föddes en stormig novemberdag 1969 medan vindarna rev ner takpannorna i Borås. Då tyckte jag det var lämpligt att göra min entré till världen. I Borås tillbringade jag min barndom och uppväxt. Där hade jag det som enda barnet bra och jag var dagligen hos mina underbara farföräldrar.

Att vi hade ett annat ursprung förstod jag redan som liten. Det pratades ett annat språk hemma som jag inte fick prata i skolan. Skolan var mycket viktig för de äldre, jag skulle gå dit och få betyg. Min farmor kom hem till oss innan skolan började. Sedan åkte vi till skolan tillsammans och ofta kom hon och hämtade mig efter skolan. Jag minns att mina klasskamrater undrade varför jag jämt ville vara hemma hos dem, men det var inget konstigt för mig.

Mamma och pappa åkte också dit. Många släktingar var där så det var alltid roligt. Hästintresset som jag hade odlat som liten växte sig starkare ju äldre jag blev. Det började med att jag fick en häst som stod hemma hos mina farföräldrar. Som barn passade jag på att få rida eller åka med travhästarna hemma hos olika släktingar. Jag hade tur med att så många av mina släktingar hade hästar under min uppväxt. Detta ledde även till att jag skaffade mig en utbildning som ridlärare. Som mest hemma hade vi 12 egna hästar och några inackorderade.

Hästarna har alltid gjort att jag känt mig fri och ett med naturen. Jag kunde sadla på och ge mig ut i skogen för att ibland avverka 80 km med packning i skog och mark. Tyvärr fick jag en dag min egen häst över mig i en olycka så att jag inte kunde fortsätta på samma sätt. Jag fick utbilda om mig och bli frisör.

Jag tycker om att jobba med mina händer, att få skapa. Jag har även haft turen att kunna resa en hel del och utforska olika länder. Det finns en stor äventyrslust inom mig. I perioder har jag vistats utomlands då jag trivs bäst i varmare klimat. I framtiden hoppas jag kunna få bo i ett varmare land under vinterperioden och vara här hemma resten av året. Det är en dröm jag haft länge. Jag ser mycket ljust på framtiden och det jag vill göra och uppleva.