Sagan om Valentin: Hanna Zimmerman översatte boken till engelska och gav den till ursprungsbefolkning i Alaska

Vi på förlag DIKKO kan idag stolt berätta att Hanna Zimmerman tog med sig Sagan om Valentin till ursprungsbefolkningen på St. Paul Island, Alaska. Vi är otroligt glada och stolta över att Hanna använder sig av vår bok för att visa upp resanderomani utomlands.

Hanna Zimmerman ville ge sina värdar en gåva och tog med sig Sagan om Valentin där hon översatt den svenska texten till engelska. Hanna ville visa människorna i Alaska som hon jobbar med, på ursprungsorganisationen på St. Paul Island och, deras program för att återuppliva sitt inhemska och utrotningshotade språk. Hanna ville visa sin uppskattning över att hon fick vara deras gäst och skapade därför den översatta versionen av Sagan om Valentin för att visa hennes eget utrotningshotade språk – eller så nära hon kunde komma sitt eget språk då hon pratar Norsk resanderomani. För även om det finns olikheter i dialekterna i resanderomani så är likheterna större än olikheterna.

Hanna Zimmermans arbetsplats en liten ö mitt i havet mellan Alaska och Ryssland

Hon tog alltså med sig ”Sagan om Valentin”-boken och översatte den till engelska och gjorde en tvåspråkig engelsk-resanderomani-kopia som hon gav till chefen för språkrevitaliseringsprogrammet på ön.

Chefen för språkrevitaliseringsprogrammet fick en bok av Sagan om Valentin på engelska-resanderomani språkbok. Två nya språkvärldar möts i en förening av förståelse om hur viktigt det är att bevara våra språk. Revitalisering när den är som bäst och revitalisering som når över gränser och språkbarriärer.

Tack Hanna Zimmerman för att du är en lysande stjärna och en bra ambassadör för språket resanderomani.

Sagan om Valentin är framtagen i ett samarbete mellan förlag DIKKO, föreningen RUNG och magasin DIKKO, Kulturrådet beviljade medel vid framtagningen.

Nu planerar förlaget att göra en engelsk – resanderomani version av Sagan om Valentin som kommer läggas upp som en gratis PDF-bok för alla våra engelsktalande läsare under 2024.

Förlag DIKKO bestämde under sin helg med gemenskap och teambuilding för DIKKOS personal att förlaget ska ha minst ett revitaliserande projekt varje år. Sagan om Valentin var den första bok som förlaget gav ut och det första revitaliserande projektet förlaget genomförde. Här kan du läsa om de projekt som är genomförda och aktuella just nu.