Stipendiat
förlag DIKKO
Stipendiebelopp
30000 kr
Sammanfattning
Syfte är att synliggöra Romska hbtqi-minoriteter i Norden och den diskriminering utifrån flera aspekter som drabbar dem, bland annat genom antiziganistisk homofobi. Syftet med publikationen och vandringsutställningen är att utrusta organisationer, institutioner och intressenter med relevant kunskap och verktyg som höjer det allmänna medvetandet om de specifika former av diskriminering som drabbar Romska hbtqi-personer. Målet är att skapa en vandringsutställning.
Uppdatering
Queer Roma i Norden har beviljats 30 000 kronor av Olof Palmes minnesfond för att skapa en vandringsutställning baserad på foton och berättelser från projektet.
Syfte är att synliggöra Romska hbtqi-minoriteter i Norden och den diskriminering utifrån flera aspekter som drabbar hbtqi-personer, bland annat genom antiziganistisk homofobi. Syftet med publikationen och vandringsutställningen är att utrusta organisationer, institutioner och intressenter med relevant kunskap och verktyg som höjer det allmänna medvetandet om de specifika former av diskriminering som drabbar Romska hbtqi-personer.
Fotograf i projektet är Peter Nylund. Han jobbar idag som fotograf och konstnärlig forskare oh är för närvarande baserad i Göteborg, Sverige. Från en utbildningsbakgrund i statsvetenskap och i konst, kombinerar Peter de två disciplinerna och i sin forskning för att förhöra den fotografiska bildens representationspolitik. Han försöker undersöka möjligheterna med att använda konsten som ett instrument för att bygga gemenskap, och att konstruera motberättelser mot assimilationspolitik.
Foto Peter Nylund
aroguegentleman@gmail.com
Utställningen kommer distribueras runt i ett samarbete med studieförbundet Sensus (vi återkommer med mer information om detta när det är dags). Information om utställningen kommer återfinnas under fliken UTSTÄLLNINGAR.
Projekt är finansierat inom ramen för Nordisk LGBTI-fond. Kulturrådet i Sverige har beviljat medel och nu har även Olof Palmes minnesfond bidragit till att öka kunskapen om Romska hbtqi-minoriteter i Norden.
Slutrapport
En kort beskrivning av vad vi har gjort:
Vi har skapat en vandringsutställning på temat Queera romer och resande – Berättelser från Norge, Sverige och Finland. Vandringsutställningen är kopplad till boken med samma namn som är ett nordiskt projekt.
En beskrivning av hur projektet har gått:
Eftersom det är ett känsligt ämne så har arbetet med utställningen dragit ut på tiden. Men efter att bilderna blev klara kan vi konstatera att det har varit värd väntan. Syftet vandringsutställningen är att utrusta organisationer, institutioner och intressenter med relevant kunskap och verktyg som höjer det allmänna medvetandet om de specifika former av diskriminering som drabbar Romska hbtqi-personer. Målet var att skapa en vandringsutställning och det har vi gjort. Vi kommer också ha ett samarbete med Sensus som kommer hjälpa till att lansera utställningen nationellt.
En kort reflektion kring hur arbete har bidragit till den internationella förståelsen och det antirasistiska arbetet:
Syfte med att synliggöra Romska hbtqi-minoriteter i Norden och den diskriminering utifrån flera aspekter som drabbar dem, bland annat genom antiziganistisk homofobi har gått över förväntan även om det har dragit ut på tiden.
Under arbetet med utställningen visade Hammarkullens konstutställning intresse av bilderna och det skapades en stor utställning som visade delar av de bilder som finns med i utställningen som visades i tunnelbanan i Hammarkullen, Göteborg (se exempel på bilder nedan).
Syfte var att synliggöra Romska hbtqi-minoriteter i Norden och den diskriminering utifrån flera aspekter som drabbar dem, bland annat genom antiziganistisk homofobi. Att bilderna som utgör vandringsutställningen uppmärksammades redan innan utställningen var klar visar att det finns ett behov av den här typen av utställningar. Vi tror att utställningen kommer att utrusta organisationer, institutioner och intressenter med relevant kunskap och verktyg som kommer höja det allmänna medvetandet om de specifika former av diskriminering som drabbar Romska hbtqi-personer.
Det är fortfarande tidigt att säga vilken påverkan vandringsutställningen kommer göra. Det vi vet är att utställningen som gjordes av Hammarkullens konstutställning gav vandringsutställningen PR och ökade på den internationella förståelsen för det Queera inom den romska gruppen. Sen vet vi att vi kommer med hjälp av Sensus belysa dessa frågor via utställningen och på det sättet arbeta antirasistiskt och öka på förståelsen för målgruppen. Utställningen kommer bland annat gå att boka via Sensus och kommer ingå i deras arbete mot antirasism och antiziganism. Det kommer också gå att använda sig av utställningen i kombination med boken och skapa en större förståelse om Queera romer och resande – Berättelser från Norge, Sverige och Finland.
Lämna ett svar