Här kommer vi uppdatera om, när och var DIKKO och RUNG kommer delta på MR dagarna. Vi kommer uppdatera sidan så fort vi får några tider och datum att förhålla oss till.
Mänskliga Rättighetsdagarna kommer att genomföras på Sara Kulturhus den 14-15 november 2024.
- Den 14 november kommer förlag DIKKO ha ett bokbord där vi kommer sälja våra böcker och lite annat smått och gott. Kom gärna förbi och säg hej till oss.
- Rättighetsaktivism bland nationella minoriteter och urfolk under omställningens tid
Eva Forsgren, Britt-Inger HedströmLundqvist, Theo Loefler, Fler paneldeltagare tillkommer
Torsdag 14 november 2024 12:30 – 13:30 CET
Arrangör: Sensus
På MR-dagarna 2014 arrangerades ett panelsamtal med representanter från Sveriges urfolk och de nationella minoriteterna. 10 år senare vill vi ta upp tråden igen för att se vilka utmaningar och möjligheter som vi står inför idag i omställningens tid. Vilka är de mest angelägna frågorna vi står inför dom kommande åren och vad har hänt sedan förra panelsamtalet? Samtalet synliggör Sveriges urfolk och nationella minoriteters kamp för lika kulturella rättigheter. - Hur påverkas antiziganism demokrati och maktskillnader av omställningens tid?
miniseminarium med Linda Lundqvist och Britt-Inger Hedström Lundqvist
Arrangör: RUNG, DIKKO och Sensus
Tid och plats kommer snart
Rasismen ökar generellt och samhällets tolerans förändras kring de som inte följer strömmen. Det finns också en kamp om vår demokrati som handlar om att minska maktskillnader. Vi som finns i minoriteten romer känner av förändringen och upplever mer antiziganism än tidigare. Men vad är antiziganism och hur påverkas vi av den under omställningens tid? - Utdelningen av Ordfronts Demokratipris till magasin DIKKO
Tid och dag kommer snart
Arrangör: Föreningen Ordfront
Föreningen Ordfront menar att det behövs ett minoritetsperspektiv i nyhetsrapporteringen och en antirasistisk röst som för de marginaliserades talan.
Motiveringen:
Magasin DIKKO är en viktig plattform som fokuserar på att lyfta fram perspektiv och frågor som rör nationella minoriteter, mänskliga rättigheter, demokrati och rasism. Genom att prioritera ett resande/romskt perspektiv strävar tidningen efter att öka medvetenheten och engagemanget i det demokratiska samtalet.
DIKKO betonar att alla människor har lika värde och att grundläggande rättigheter ska respekteras, medan man aktivt tar avstånd från diskriminering och extremism. Genom att erbjuda gratis PDF-böcker som »Bryt mönstret – en antirasistisk verktygslåda« och »Resandefolkets berättelse – Vorsnos manusch« gör tidningen kunskap tillgänglig för alla, vilket främjar jämlikhet och rättvisa.
Som del av sitt uppdrag har DIKKO också undertecknat Deklaration för en stark demokrati, vilket återspeglar en förpliktelse att bevaka och rapportera om frågor som påverkar nationella minoriteter och mänskliga rättigheter, särskilt under valåret 2022. Tidningens mål är att skapa en öppen och respektfull dialog där demokratiska värderingar och kunskap sprids.
Grundad som en gatutidning 2014 för att stötta EU-migranter, återuppstod DIKKO 2018 som en nättidning. Detta speglar tidningens utveckling och strävan att vara en oberoende aktör, vilket understödjs av Kulturrådet.
Sammanfattningsvis är Magasin DIKKO en viktig röst för marginaliserade grupper och en plattform för att främja mänskliga rättigheter och en starkare demokrati. Genom att erbjuda verktyg och resurser jobbar de för att öka medvetenheten och engagemanget i samhället.
Vi kommer fylla på allt eftersom arrangemangen är klara så håll dig uppdaterad.
Under MR-dagarna kommer DIKKO tilldelas Demokratipriset 2024 av Ordfront.
GRATTIS TILL ALLA DIKKO-MEDSKAPARE: Magasin DIKKO får Ordfronts Demokratipris
Kolla in resten av programmet HÄR
MR-dagarna, Nordens största forum för debatt och samtal om mänskliga rättigheter är ett forum initierat och arrangerat av civilsamhället. Projektägare och genomförare av konferensen är föreningen Ordfront. Dagarna planeras tillsammans med de lokala värdarna Skellefteå kommun, Region Västerbotten och Länsstyrelsen Västerbotten samt en lokal arbetsgrupp bestående av representanter för det civila samhället i Skellefteå.