
Vi är glada att meddela att Madeleine Niarga kommer att finnas på Pride House under festivalen! Hon tar med sig den viktiga boken *Queera romer och resande*, som kommer att finnas till försäljning för ett Pride-pris så långt lagret räcker. Denna unika bok bidrar till viktiga samtal om identitet och erfarenheter inom HBTQ+-communityt.

Men det är inte allt!
Madeleine presenterar och säljer delar av sin vackra sameinspirerad kollektion, vilket gör det till ett perfekt tillfälle att stötta både minoriteter, hbtq, konst och kultur. Bilden ovanför visar några ur den kollektion som hon säljer. Missa inte chansen att besöka hennes bord och upptäck dessa fantastiska produkter!
Plats: Pride House på det fantastiska Clarion Hotel Sign!
Tid: Den 28 juli – 2 augusti
Läs mer om Pride House på det fantastiska Clarion Hotel Pride House ligger på Clarion Hotel Sign, Östra Järnvägsgatan 35 (vid Norra Bantorget), T-Centralen.
Pride House är en plats där man värnar om det demokratiska samtalet och vikten av att mötas – att reflektera över det förflutna och blicka framåt. Stockholm Pride är en plattform för organisationer, föreningar, företag, politiska partier och individer att dela erfarenheter och diskutera aktuella frågor och utmaningar för HBTQ+-communityt.
Pride House Program
I Pride House värnar vi om det demokratiska samtalet och vikten att mötas, reflektera bakåt och blicka framåt. Pride House är en plattform där organisationer, föreningar, företag, politiska partier och individer kan mötas och utbyta erfarenheter och prata om frågor och utmaningar för hbtq+-communityt. Här hittar du också workshops, författarsamtal och debatter.
Under evenemanget kommer du även kunna delta i workshops, författarsamtal, debatter och besöka ett konstgalleri. Kom och var en del av gemenskapen!
Pride House! 🌈❤️
Boken ”Queera romer och resande – Berättelser från Norge, Sverige och Finland” har gett queera romer och resande en plattform att dela sina berättelser för första gången.
Trots att de nordiska länderna har kommit långt i kampen för hbtqi-rättigheter, är romska och resande hbtqi-personer fortfarande utsatta för diskriminering och marginalisering, och det finns mycket lite forskning om deras situation. Bokens syfte är att synliggöra deras livsvillkor och den diskriminering de möter, särskilt antiziganistisk homofobi. Den ska också ge verktyg till organisationer och intressenter för att öka medvetenheten om queera romers och resandes frågor.

”Boken är lika personlig som den är politisk. Det är en bok om rasism och homofobi, negativ social kontroll och ensamhet. Men också om individens oerhörda förmåga att stå kvar mitt i stormen, om mammor som älskar sina barn, och om att hitta den där stora kärleken. Boken är den första i Norden att sätta fokus på denna dubbelminoritet, och visar tydligt att målen om ett jämställt och tryggt samhälle inte är levd realitet för alla.”
Texten är tagen från baksidan av boken ”Queera romer och resande” som förlag DIKKO ger ut under 2025 och den vittnar om hur viktig boken är. Berättelserna som återfinns i boken visar på att kamp för att bryta tystnadskultur, att sätta ord på det som inte talas om och att navigera mellan identiteter – för att förhoppningsvis kunna sammanfoga dem och kunna vara sig själv utan att mötas av stora åthävor – är något som många romer och resande brottas med i sin vardag. Att hitta sätt att bevara och älska sitt kulturella arv utan att konservera och stilisera det till döds, att få uttrycka sig utan att tryckas tillbaka av antiziganism och minoritetshat, är inte bara viktigt utan dessutom en lagstadgad rättighet. Att, utöver att vara rom eller resande, också vara queer beskrivs av flera som ännu svårare. Här bryts tabun och normer inte bara utanför gruppen utan även inom den, homofobi finns i alla grupper och du blir inte automatiskt mot ett förtyck bara för att du någonstans i ditt liv själv drabbas av ett annat förtryck. Det kräver sin människa, att bryta normer.

I boken skriver Johnny Milos Taikon, Sonny Carlsson, Lindy Larsson Forss & Stefan Forss, Demetrio Gómez och Dezso Mate samt Britt-Inger Hedström Lundqvist och Linda Lundqvist från DIKKO tillsammans med ett flertal anonyma personer.
Att leva med locket på, att inte våga, kunna eller tycka sig ha rätt att uttrycka sin identitet är själsdödande. Den som lever under sådana omständigheter i allmänhet, och unga queera romer och resande i synnerhet, behöver hopp. Det finns ett liv utanför garderoben, och i förlängningen till och med ett liv där folk skiter i vem du vill ligga med så länge som du håller dina barn mätta och glada. Ett vanligt, ovanligt fint, liv. Representation spelar roll och att få ta del av berättelser om att ”komma ut” (både som HBTQ-person, rom och resande) kan göra stor skillnad. I boken hörs flera röster om kamp och svårigheter, men också om kärleksfulla familjer, att få landa mjukt i relationer och att skratta som sjörövare tillsammans.
Vår förhoppning är att de unga queera romer och resande som försöker ta sig ut ur garderoben – smygande, strosande eller sparkande – och kanske känner sig ensamma ska hitta ett bord att slå sig ner vid i den här boken. Vi hoppas att boken visar på en familj i familjen, där de som gått före berättar om hur livet kan te sig utanför normerna och hur det går att kombinera en kulturell identitet med en sexuell. Att det alltid finns en plats för den som behöver, att vi kämpar tillsammans mot både homofobi och antiziganism i olika former och att det till syvende och sist handlar om kärlek. Och kärlek, tycker vi på förlag DIKKO, är toppen.

Läs DIKKO:s artikel som släpps den 13 juni – Queera romer och resande – En bok om kampen för rättigheter och identitet, där uttalar sig flera som finns med i boken om varför boken är viktig.
Projektet med att ta fram boken har samverkat över gränserna, vilket innebär att Sverige, Norge och Finland finns representerade i boken.
Illustrationerna är skapade av fotograf Peter Nylund.
Queera romer och resande – Berättelser från Norge, Sverige och Finlands redaktörer är Arman Heljic & Solvor Mjøberg Lauritzen.
Boken finns i Norge, Sverige och Finland och är ett samarbete mellan MF vitenskapelig høyskole, Norge, Södertörns högskola, Sverige, Förlag DIKKO, Sverige och Seta, Finland. Boken ges ut av Förlag DIKKO. ”Queera romer och resande” är finansierat inom ramen för Nordisk LGBTI-fond och Kulturrådet i Sverige har beviljat medel. Medfinansiärer är DIKKO och föreningen RUNG
Har du frågor eller vill ha kontakt med förlaget skriv till forlag@dikko
Att publicera böcker, skapa gratis PDF-böcker, ta fram utställningar eller spel kostar pengar därför använder förlaget sig av crowdfunding. Det innebär att människor med små eller stora summor hjälper till att finansiera vår verksamhet.
Förlag DIKKOs insamlingen sker via swish: 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046
IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395
BIC: NDEASESS
Redaktionen förlag DIKKO
forlag@dikko.nu
Lämna ett svar