Kvinnliga förebilder.
En mångsidig skildring av kvinnliga förebilder, ikoner och influensers
Det skrivs väldigt lite om kvinnliga förebilder generellt och ändå mindre om de nationella minoriteternas kvinnliga förebilder. Publikationen kommer presentera en bred representation av kvinnor som skriver om sina förebilder, dåtida och samtida. Urvalsprocessen tar hänsyn till författarnas personliga intryck av de förebilder som de skriver om. Publikationen använder intersektionellt lösningsfokus, en metod som främjar samarbete, delaktighet och delat ansvar. Vi, det vill säga redaktörerna, har valt författare med tanken att de ska representera olika generationer och åldrarna ligger mellan cirka 19 och 70 år. Vi har alla fem nationella minoriteter representerade men har även tänkt på andra kriterier så som klass, geografi, utbildning, etnicitet och i vårt urval av författare. Vi har representation av personer som är från olika etniciteter, hbtq-personer, akademiker, pensionärer, personer med NPF, ståuppkomiker, chefer, arbetslösa m.m.
Redaktörer för publikationen är: Britt-Inger Hedström Lundqvist, Johanna Olsson och Linda Lundqvist.
I urvalet till publikationen har det varit viktigt att få så bred representation som möjligt men ändå behålla fokus på kvinnor, minoriteter och förebilder. Det kommer att finnas nutida berättelser likväl som förebilder från det förflutna men även privata förebilder som påverkat våra författare och vår samtid. Författarna bestämmer vilken, eller vilka, kvinnliga förebilder de väljer att skriva om.
Den bild som ges av kvinnor idag berövar många gånger unga tjejer och engagerade kvinnor sina inspirationskällor. Vi menar att det ligger på allas ansvar att lyfta de kvinnliga förebilderna och visa på de kvinnor som varit föregångare trots att deras insatser inte alltid fått den uppmärksamhet som de förtjänat.
Kvinnor i synliga positioner fungerar ofta som symboler för kvinnor som grupp, i de fall då de misslyckas, men som ett undantag då de lyckas. Ändå förmedlar kvinnliga förebilder ett budskap om att det kan gå till på ett annat sätt än vad som anses vara ”det vanliga”. Samhällets syn på vad som anses vara normalt/onormalt och bra/dåligt påverkas av att antalet kvinnliga förebilder ökar. Mycket talar till exempel för att de kvinnor som klev fram och motbevisade att ledarskap skulle vara en manlig egenskap gjorde stor skillnad.
Vi har fortfarande inte ett jämställt samhälle, men kombinationen av att kvinnorna presterar- och tar plats i det allmänna utrymmet har lett till att kvinnorna inte längre avviker från normen utan har blivit en del av den. Därför är det så otroligt viktigt att lyfta fram de kvinnliga förebilderna i vardagen, samhället, politiken och världen så att utvecklingen för ett mer jämställt samhälle kan fortsätta.
Vid en snabb googling på kvinnliga förebilder hittar man bl.a. Fredrika Bremer, Amelia Earhart, Kristina Gyllenstierna, Gerda Hellberg, Ellen Key, Florence Nightingale, Hedvig Charlotta Nordenflycht, Rosa Parks, Harriet Tubman, Mary Wollstonecraft med flera. Redaktionen vill med antologin bredda synen på förebilder och se vilka förebilder som ger avtryck i kvinnors vardag och liv idag. Och om man tillhör de nationella minoriteterna, är svart, chef, arbetslös, hbtq-person eller om man tillhör andra minoriteter eller är engagerad i olika frågor, ser då våra förebilder olika ut? I så fall på vilket sätt skiljer de sig åt? Om man är i en position där det finns en avsaknad av förebilder, hur blir det då? Kanske kan den här antologin ge några svar på dessa frågor.
En förebild är en person som man lär sig någonting av; en person som du känner igen dig själv i och som gör någonting som du också skulle kunna eller vilja göra. Förebilder kan vara någon som påverkar både vår historia och vår samtid, på en privat nivå och/eller en samhällelig nivå, så väl som i vår samtid och i vårt samhälle. Det kan handla om hur vår vardag ser ut eller hur politikerna agerar. Förebilder sätter norm för individers och gruppers praktiska och medvetna aktiviteter och liv genom sin påverkan. Hos individer och grupper finns det alltid förebilder både i gemensamma och enskilda företeelser, särskilt när det handlar om att skapa politisk eller social förändring.
I publikationen om de kvinnliga förebilderna kommeer vi att använda den metod som beskrivs i boken Resandefolkets berättelser – Vorsnos manusch (utgiven av förlag DIKKO) och som släppts som en PDF-bok den 1 augusti. En metod som fungerar bra att använda sig när man ska arbeta med en grupp människor. Det är samma metod som användes under arbetet med antologin FEMINIQA.
Publikationens upplägg
Eftersom författarna är spridda över landet kommer vi arbeta med publikationen i en Facebookgrupp där vi diskuterar, hjälper varandra för att komma framåt i processen som leder till publikationen och tar de beslut som gruppen kan vara delaktiga i. Finns det ett behov kommer vi även arrangera teams-möten med deltagarna.
Redaktionen väljer att låta författarna använda sig av fler språk än svenska (om de så vill) och i de fall de gör de gör det kommer texten översättas till svenska eller från svenska till det språk de väljer, allt för att publikationen ska vara så inkluderande som möjligt.
Att arbeta med ett intersektionellt lösningsfokus är ett enkelt och effektivt sätt att frigöra energi, skapa möjligheter och som tar vara på kompetens hos sig själv, grupper och individer. Metoden synliggör problemen, söker lösningarna, skapar delaktighet och ger ett delat ansvar. Det är ett sätt att jobba med för att lyfta författarna i sina processer på ett individuellt plan men också i en grupp-process där personerna i gruppen hjälper och stöttar varandra. Alla kommer kunna delta i publikationens process i den facebookgrupp som vi skapat för framtagandet av boken.
De som ska skriva i antologin är:
Agnes Recksén
Annette Kohkoinen
Ann-Sofi Hedenberg
Britt-Inger Hedström Lundqvist
Cecilia Hockum
Desirée Kemi-Wikzén
Johanna Bartholdsson
Karin Törnbom
Linda Lundqvist
Johanna Olsson
Lovisa Livendahl
Madeleine Niarga
Mervi Erkheikki
Michaela Malmberg
Nina Sørensen
Tina Hansdotter Bengtsson
Vendela Gold
Åsa-Maria Berg
Det kan tillkomma någon under processens gång.
Lämna ett svar