Resandefolkets dag firas för att uppmärksamma det datum när den första immigrationen av romer till Norden och Stockholm skedde. Flertalet arrangörer bjuder då in till en fest i Sara kulturhus för att synliggöra dagen och glädjas tillsammans.
– Det vi vet idag är att de första som kom till Sverige tillhörde ”de resande”, ”resandefolket”, ”resanderomer” eller ”dinglare” – kärt barn har många namn. De anlände enligt Stockholm stads tänkebok den 29 september 1512 och kallades “tattare” eller tarta, berättar Britt-Inger Hedström Lundqvist som är ansvarig utgivare på det romska magasinet DIKKO.
Den nationella minoriteten romer består av fem grupper; resandefolket, svenska romer, finska romer, utomnordiska romer och nyanlända romer. Det är ingen som vet hur många i Sverige som är resande eller hur många som är romer eftersom etnicitet inte registreras. Forskarna tror dock att det finns ungefär 50 000 som tillhör resandegruppen, kanske fler och totalt räknar man med att det finns cirka 100 000 som tillhör den nationella minoriteten romer.
– Det finns många som tillhör resandefolket och många tar idag tillbaka sin identitet efter att länge ha hållit den hemlig. Allt fler resande identifierar och är stolta över att de tillhör resandefolket. En del släktforskar eller tar DNA-tester för att stärka sin identitet och intresset för att få tillbaka sin identitet breder ut sig. Resandefolket erkändes år 2000 som en nationell minoritet i gruppen romer, säger Britt-Inger Hedström Lundqvist
Firandet av Resandefolkets dag i Skellefteå kommer att ske med sång och musik, föreläsning, saga, skapande verkstad, utställningar och den fantastiska föreställningen Schandala/Tattaren. Dagen arrangeras av resandeföreningen RUNG, Sensus, DIKKO, Västerbottensteatern, Stadsbiblioteket, Sara kulturhus och Skellefteå Kommun.
– Alla är varmt välkomna, oavsett om man tillhör resandefolk eller inte. Vi hoppas och ser fram emot att få fira denna dag tillsammans, avslutar Britt-Inger Hedström Lundqvist.
Fullständigt program för dagen hittar du här.
Om föreställningen Schandala/Tattare med Lindy Leonard Forss och Bon Bon band.
Tschandala/Tattaren är en prisbelönt föreställning som har spelats och hyllats inte bara i Sverige utan även internationellt i Berlin, Wien och senast i Budapest. Skådespelaren, sångaren och resandeaktivisten Lindy Leonard Forss rör sig flitigt mellan genrer både i Sverige och internationellt. Lindy tillhör ensemblen på Maxim Gorki Theater i Berlin och har precis spelat Jack i Änglagård på Oscarsteatern i Stockholm.
I Tschandala/Tattaren spelar Lindy Larsson, som själv är resande, med den fantastiska orkestern Bon Bon Band på scenen i en personlig teaterkonsert utifrån sitt ursprung. Lindy är en viktig röst för resandefolket när han i föreställningen synliggör en blind fläck i vår mörka svenska historia som ger eko långt in i vår samtid.
Föreställningen tar sig an stora och komplexa frågeställningar om utanförskap och övergrepp, men också om överlevnad, läkande, gemenskap och frigörelse. Det är en tydlig musikalisk manifestation där Lindy och bandet ger sig ut på en slak lina, på hög höjd, utan skyddsnät och låter sången och musiken bekräfta, belysa och bevara den hotade minoriteten – resandefolket. Det är också en revision av den sorgkantade svenska historien och en magiskt punkig deal med Strindberg och kortromanen “Tschandala”.
Lindy är en resandeaktivist som är flerfaldigt prisad för sina insatser på scenen och för föreställningen Tschandala/Tattaren har han tilldelats: Teaterkritikernas pris 2022, Stockholms Stads Hederspris för teater 2023 och Katarina Taikon-priset 2023. Tschandala/Tattaren var utvald till den svenska Scenkonstbiennalen 2023 i Stockholm. Tschandala/Tattaren är framtagen i samarbete med Strindbergs Intima Teater.