4. FEMINIQA – Berättelser om motstånd

Bok nummer 4: FEMINIQA – Berättelser om motstånd kostar 325 kronor, inklusive frakt.

Betala via swish 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Skriv in numret på boken/böckerna på inbetalningen och skicka sedan ett mail till forlag@dikko.nu med ditt namn och din adress samt de titlar du betalat för.

Om du betalar från ett annat land så är vår IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395 och
BIC: NDEASESS

eller

Gå in och beställ på vår web-butik DIKKO


Antologin FEMINIQA är en unik samling av kända- och okända debattörer, konstnärer, forskare, föreläsare och aktörer som skriver utifrån sina egna upplevelser, historier och ett eget engagemang. Från olika utsiktspunkter ifrågasätter de föreställningarna om aktivism och motstånd som en faktor för förändring och tar ställning för ett samhälle där alla får plats. Ett samhälle där olikheter inte utgör hinder för gemenskap utan berikar vårt samhälle.

För vissa av oss så tror jag att aktivismen finns inbyggd i vårt system. Inte att vi inte hade något val eller att det skulle vara förutbestämt, men att vårt reaktionsmönster, uppmärksamhet och fokus bäddar för aktivism i någon form. Vi är bra på det och det ger utlopp för både vår solidaritet, rättvisepatos och handlingskraft, ungefär som en jakthund som får upp ett spår, den kan det helt automatiskt och kommer hitta sätt att få utlopp för och göra det den är allra bäst på alldeles oavsett/ Nina Sörensen

Kulturarv, historia och aktivism är några av de starkaste politiska verktygen som finns, något som visas på ett nytt sätt i denna antologi. FEMINIQA ger en unik inblick i hur kampen mot orättvisor som rör klass, rasism, nationalism, identitet, normbrytande beteende, hbtqi-fobi, antifeminism och andra orättvisor hämtar sin kraft ur aktivism och motstånd. FEMINIQA – Berättelser om motstånd handlar om olika sorters kamp, aktivism, och maktordningar, en del handlar om minoriteter, andra om HBTQI och NPF. Bokens titel är en akronym av FEminism MInoriteter NeuropsykIatri Queer Aktivism.

Men det samiska var ändå inte självklart för mig under alla perioder i mitt liv och speciellt inte under tonåren och det ledde till att jag ifrågasatte mig själv. Vi pratade inte samiska, hade inga renar och bodde inne i stan. Tanken grodde – fanns det något kvar?  Men vi gjorde samiskt i min familj – det ser jag tydligt nu när jag blivit äldre/ Johanna Tjäder

Vi hoppas att de samlade berättelserna i den här antologin kan inspirera och skapa samtal om rasism och diskriminering, klass och hierarkier, innanförskap och utanförskap, aktivism och förståelse. Och att vittnesmålen om motstånd ska få ta det utrymme som dessa tankar och berättelser förtjänar.

För om inte vi vågar prata om rasism, nationalism, identitet, klass, normbrytande beteende, hbtqi-fobi, antifeminism och andra orättvisor vem ska då våga göra det?

Redaktörer:
Britt-Inger Hedström Lundqvist,
Linda Lundqvist & Johanna Olsson

Kontaktperson: Britt-Inger Hedström Lundqvist 076 844 51 61
Linda Lundqvist 076 103 73 02
e-post: forlag@dikko.nu
hemsida: forlagdikko.nu  

Kulturrådet, RUNG och DIKKO har varit med och finansierat boken.