4. FEMINIQA – Berättelser om motstånd

Bok nummer 4: FEMINIQA – Berättelser om motstånd kostar 325 kronor (inklusive frakt).

Betala via swish 123 242 83 40 eller bg: 5534-0046

Skriv in numret på boken/böckerna på inbetalningen och skicka sedan ett mail till forlag@dikko.nu med ditt namn och din adress samt de titlar du betalat för.

Om du betalar från ett annat land så är vår IBAN: SE19 9500 0099 6042 1813 4395 och
BIC: NDEASESS


Alla som skriver är personer som på sitt eget sätt ger uttryck för sina personliga berättelser om motstånd. Det är 37 personer som varit inblandad i boken från första utkastet till den färdiga boken (se namnen längre ner). Boken består av personliga berättelser, dikter, sånger, meme och psalmer.

Antologin FEMINIQA är en unik samling av kända- och okända debattörer, konstnärer, forskare, föreläsare och aktörer som skriver utifrån sina egna upplevelser, historier och ett eget engagemang. Från olika utsiktspunkter ifrågasätter de föreställningarna om aktivism och motstånd som en faktor för förändring och tar ställning för ett samhälle där alla får plats. Ett samhälle där olikheter inte utgör hinder för gemenskap utan berikar vårt samhälle.

För vissa av oss så tror jag att aktivismen finns inbyggd i vårt system. Inte att vi inte hade något val eller att det skulle vara förutbestämt, men att vårt reaktionsmönster, uppmärksamhet och fokus bäddar för aktivism i någon form. Vi är bra på det och det ger utlopp för både vår solidaritet, rättvisepatos och handlingskraft, ungefär som en jakthund som får upp ett spår, den kan det helt automatiskt och kommer hitta sätt att få utlopp för och göra det den är allra bäst på alldeles oavsett/ Nina Sörensen

Kulturarv, historia och aktivism är några av de starkaste politiska verktygen som finns, något som visas på ett nytt sätt i denna antologi. FEMINIQA ger en unik inblick i hur kampen mot orättvisor som rör klass, rasism, nationalism, identitet, normbrytande beteende, hbtqi-fobi, antifeminism och andra orättvisor hämtar sin kraft ur aktivism och motstånd. FEMINIQA – Berättelser om motstånd handlar om olika sorters kamp, aktivism, och maktordningar, en del handlar om minoriteter, andra om HBTQI och NPF. Bokens titel är en akronym av FEminism MInoriteter NeuropsykIatri Queer Aktivism.

Men det samiska var ändå inte självklart för mig under alla perioder i mitt liv och speciellt inte under tonåren och det ledde till att jag ifrågasatte mig själv. Vi pratade inte samiska, hade inga renar och bodde inne i stan. Tanken grodde – fanns det något kvar?  Men vi gjorde samiskt i min familj – det ser jag tydligt nu när jag blivit äldre/ Johanna Tjäder

Vi hoppas att de samlade berättelserna i den här antologin kan inspirera och skapa samtal om rasism och diskriminering, klass och hierarkier, innanförskap och utanförskap, aktivism och förståelse. Och att vittnesmålen om motstånd ska få ta det utrymme som dessa tankar och berättelser förtjänar.

För om inte vi vågar prata om rasism, nationalism, identitet, klass, normbrytande beteende, hbtqi-fobi, antifeminism och andra orättvisor vem ska då våga göra det?

Redaktörer:
Britt-Inger Hedström Lundqvist,
Linda Lundqvist & Johanna Olsson

Kontaktperson: Britt-Inger Hedström Lundqvist 076 844 51 61
Linda Lundqvist 076 103 73 02
e-post: forlag@dikko.nu
hemsida: forlagdikko.nu  

Här kommer namnen på de som bidragit i stort och i smått med berättelser, dikter, citat, låttexter, sagor, korrekturläsning eller de som på andra sätt hjälpt till med FEMINIQAs tillblivelse:

 1. Alina Koltsova
 2. Anna Enbom
 3. Anny Berglin
 4. Britt-Inger Hedström Lundqvist
 5. Cecilia Hockum
 6. Hanna Heilborn
 7. Hanna Nilsson
 8. Janna-Li Janke
 9. Jennie Jakobsson
 10. Johanna Bartholdsson
 11. Johanna Olsson
 12. Johanna Tjäder
 13. Lillemor Holmlund
 14. Lina Forsebrant
 15. Linda Lundqvist
 16. Lotta Vilde Wahl
 17. Lovisa Roos Livendahl
 18. Madeleine Niia Körössy
 19. Maria Dumitru
 20. Maria Hellsten
 21. Maria Robsahm
 22. Miriam Aurora Hammeren Pedersen
 23. Nik Annika Märak
 24. Nina Sörensen
 25. Petra Wilhelmsson
 26. Rosita Strandberg
 27. Salamanca Taikon Gonzalez
 28. Samanta Selimovic
 29. Solvor Mjøberg Lauritzen
 30. Taina Adolfsson
 31. Tamara Enbuska
 32. Tess Asplund
 33. Tina Wiman
 34. Valeria Redjepagic
 35. Vicktoria T Adolfsson
 36. Zafira Vrba Woodski
 37. Åsa Bäckström

FEMINIQA – Berättelser om motstånd är ett samarbete mellan föreningen RUNG, magasin DIKKO och förlag DIKKO. Böcker som ges ut via förlag DIKKO utformas och ges ut i ett samarbete mellan författaren och förlaget. Kulturrådet stöttar projekt

Gå gärna in och gilla Förlag DIKKO Facebooksida

Kontaktperson: Britt-Inger Hedström Lundqvist
telefon: 076 844 51 61
e-post: forlag@dikko.nu
hemsida: forlagdikko.nu


Förlag DIKKO forlagdikko.nu
© Britt-Inger Hedström Lundqvist
Linda Lundqvist & Johanna Olsson
Förlag DIKKO 2023
OMSLAGSBILD Tamara Enbuska
LAYOUT Förlag DIKKO
TRYCK Arkitektkopia Skellefteå
ISBN 978-91-527-4552-6

Gå gärna in och gilla Förlag DIKKO Facebooksida